LA RATOLIVA _la mascota de la biblioteca

ratoliva-paper

La Ratoliva va néixer l’any 1997 a la Biblioteca Joan Oliva i Milà. Des d’aleshores s’ha convertit en la mascota d’aquesta biblioteca de Vilanova i la Geltrú i més tard també de l’altra biblioteca municipal, la biblioteca Armand Cardona Torrandell, i finalment s’ha convertit en la mascota de totes les biblioteques de la ciutat. El seu nom prové de la fusió de les paraules “rata”, o més aviat ratolí… i “Oliva”, referent al nom de la biblioteca.

Molts cops, quan volem descriure a algú molt amant dels llibres o un gran estudiós diem que es tracta d’una “rata de biblioteca” i és per aquesta raó que va néixer aquest ratolí amb ulleres a qui li agraden tant els llibres que ha decidit viure en una biblioteca per no allunyar-se gaire del que més estima.

La Ratoliva té la seva pròpia història… és la rata que menja llibres i que té el seu cau és sota la biblioteca Joan Oliva i te un túnel que la porta fins la biblioteca Cardona Torrandell  i a totes les biblioteques de les escoles de la ciutat. El seu nas màgic és l’encarregat de buscar els llibres més saborosos… i com més màgic és el seu nas, més vermell se li torna i més ràpid l’arrossega d’un costat a l’altre, fins que ensopega amb un deliciós llibre. Un ratolí entranyable de sabates grans i panxota enorme, que s’ha menjat tota mena de llibres… però a qui els de lluites i guerres sempre li acaben fent mal de panxa i li fan tirar pets. Sap quins llibres són els més divertits, els més emocionants i els que van bé per adormir-se… Vaja, una veritable experta en llibres!!

ratoliva-conte

La Ratoliva és el personatge que s’ha encarregat de dinamitzar i impulsar la lectura a la mateixa biblioteca, però també a totes les escoles de la ciutat. Des del seu naixement ha estat present a les pròpies biblioteques en forma de personatge imprès, però també tridimensional. Maquetes realitzades en pasta de paper que presideixen les sales infantils de les dues biblioteques municipals i que també es poden trobar en petit format a les biblioteques escolars de la ciutat.

mvc-0096

Però la Ratoliva també ha pres cos en forma de personatge real que visita les escoles, on explica la seva història i sempre arriba carregat de llibres i contes interessants. A Vilanova i la Geltrú aquest personatge ha arribat a tenir una popularitat important entre els escolars i, sens dubte, s’ha convertit en un personatge entranyable gràcies al treball de difusió de les biblioteques i del personal que hi treballa. Una gran tasca de difusió i dinamització lectora i un model a seguir.

Gràficament, s’ha editat material divers, com el paper de carta que la Ratoliva utilitza per escriure a les escoles per proposar les activitats i que s’adrecen als nens i nenes i els mestres llegeixen a les aules.

carta-ratoliva

També diverses il·lustracions, com a cartells per a senyalitzar i informar dins de l’espai de les biblioteques.

ratoliva-retol

També és la Ratoliva qui s´ha encarregat d’explicar en un tríptic les normes i ús de la sales infantils. A les biblioteques cal fer silenci perquè la Ratoliva dorm durant el dia ja que es passa les nits mirant llibres i només surt per anar a visitar als nens i nenes a les escoles, i si hi ha soroll no pot descansar com cal. A la Ratoliva també li agrada trobar els contes ben endreçats i per això cal deixar els llibres al carretó. D’aquesta manera el personatge de la Ratoliva ajuda a introduir les normatives d’ús de les biblioteques d’una forma amena i divertida.

guia-biblio

El detectiu Iu, mascota creada per a nenes i nenes més grans, es va incorporar uns anys més tard com a personatge també de la biblioteca, i conjuntament amb la Ratoliva, s’han encarregat durant molts anys dels Programes d’Animació a la Lectura (PAL) que s’editen per explicar les diferents activitats que ofereixen les biblioteques municipals adreçades als infants.

pal-blog

pal-2-blog

Podeu trobar més informació sobre el Pla d’Animació a la Lectura i de les activitats que es realitzen a les escoles en aquest enllaç de les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú.

ratoliva-20-anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s