CDU per a biblioteques infantils _ pictogrames

Aquest projecte va sorgir a partir d’un treball conjunt en col·laboració amb les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú: la Biblioteca Joan Oliva i Milà i la Biblioteca Cardona Torrandell.

Es tracta d’una adaptació de la CDU, és a dir, el codi de Classificació Decimal Universal utilitzat per a l’organització dels llibres de coneixements de qualsevol biblioteca, però adaptada a les biblioteques infantils. El programa es va desenvolupar a partir d’un codi de colors i pictogrames molt simples i identificadors, de manera que l’infant pot localitzar molt més rapidament l’àrea i contingut del llibre de coneixements que està cercant.

Cartell CDU

Cada un dels llibres de la biblioteca porta el teixell de la seva àrea enganxat al llom. A més, els llibres s’agrupen a les estanteries per àrees i cada estanteria porta l’etiqueta amb l’àrea del coneixement corresponent. Per ajudar visualment i facilitar encara més la localització, hi ha a la sala un cartell-guia de tots els pictogrames, organitzats per àrees i colors. S’ha simplificat el codi numèric reduint-lo a dues xifres, els colors identifiquen les deu classes generals de coneixements i els pictogrames, les classes específiques o matèries.

El Codi de Classificació està desenvolupat per la versió AENOR i la versió de la Diputació de Barcelona i adaptat a dos idiomes, català i castellà. Ha estat aplicat a les sales infantils de les biblioteques municipals  i a totes les biblioteques escolars de Vilanova i la Geltrú, així com a biblioteques d’altres poblacions i centres escolars, ja que és possible adquirir el programa.

El programa consta de un cartell general de referència del Codi de Classificació de mida DIN A-1 i format pdf, 116 graelles de teixells organitzades per àrees temàtiques  de mida DIN-A4 i format pdf. Cada graella conté un total de 45 teixells repetits i una etiqueta de referència del teixell per les estanteries.

Si us interessa i voleu més dades per aconseguir aquest recurs, podeu contactar amb els responsables de les Biblioteca Armand Cardona i Torrandell de Vilanova i la Geltrú per a sol·licitar més informació.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Ressenyes

Podeu trobar més informació sobre la metodologia de la classificació a l’interessant article de Susana Peix Cruz al blog BiblogTecarios _ CDU adaptada a las salas infantiles

… i també a ateneu.xtec.cat

2 thoughts on “CDU per a biblioteques infantils _ pictogrames

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s