UN CONTE DE FESTA MAJOR _ conte

[cat] La il·lustració del text de Un conte de Festa Major ha estat un encàrrec dels Pabordes 2015 de Vilanova i la Geltrú, per a ser presentat dins les activitats de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú 2015 i que, amb text de Susana Peix i Montserrat Balada, té com a tema principal la festa i els diferents balls populars vilanovins.

Coberta-Gloria-Fort

Il·lustrar un conte sempre és un nou repte que s’afronta amb il·lusió, però si es tracta d’il·lustrar un bonic text, per a la teva gent i la teva ciutat, col·laborant amb persones properes, el projecte es torna encara més gratificant i enriquidor.

Es tracta d’un text entranyable, que posa de manifest la importància de la Festa Major com una suma imprescindible de tots els seus integrants, on el fil conductor corre a càrrec d’un escriptor que vol escriure un conte sobre la Festa i que per a escollir al protagonista del relat convoca un càsting. El text descriu com cada un dels balls intenta convèncer a l’escriptor de la seva rellevància.

El text és planer i entenedor, ple de tendresa i cura en la descripció de cada ball candidat… ens parla dels sentiments i els dubtes de l’escriptor a l’hora d’escollir al seu protagonista i ens introdueix en valors com la igualtat i la joia de la festa que compta i inclou a tots. Si voleu saber molt més sobre el text podeu consultar l’article escrit per la Susana Peix al seu bloc.

Però com jo he estat la responsable de la realització de les imatges, m’agradaria comentar una mica més com s’han realitzat les il·lustracions, quin és el seu significat i com s’ha intentat acompanyar i completar el text…

Un-conte-esbós-Gloria-Fort

Les il·lustracions s’han realitzat a partir d’un esbós a llapis que, un cop escanejat, s’ha tractat digitalment amb una tauleta gràfica.

Un-conte-pantalla

Per donar al conte un aire tradicional s’ha utilitzat en totes les imatges una trama texturada que li dona un aspecte de paper o pergamí antic i suavitza els colors.

També s’ha utilitzat una paleta força restringida de colors i predominen en tot el conte els colors més característics i repetitius en tots els balls populars, els vermells i verds, juntament amb els ocres i torrats. A les pàgines on apareixen els diferents protagonistes, s’ha establert un codi cromàtic donant a cada ball un color representatiu i dominant de l’escena i que es veu reforçat amb el nom del ball en el text… granat pels diables, daurat pels nans, vermell per a les mulasses, verd pels dracs.

diables-Gloria-Fort

L’escriptura també pren una gran importància gràfica a les il·lustracions del conte. Els texts principals, així com a alguns destacats s’hi han retolat manualment a llapis per potenciar aquesta idea d’escriptura, aportant també més frescor als blocs de text.

També voldria destacar que l’escriptor protagonista de la història a les il·lustracions mai es mostra de cara i posa a l’espectador sempre en el seu propi punt de vista, com si es veiés l’escena a través de les seves grans ulleres. Els lectors del conte estan observant el càsting de la mateixa manera que el mateix escriptor.

Un-conte-text-Gloria-Fort

El conte té una simbologia molt local i està ple de referents als elements de la Festa.

A la primera escena veiem la platja vilanovina amb un dels seus elements més representatius, la Pasífae, obra de l’escultor també vilanoví, Oscar Estruga.

En altres escenes veiem els vanos típics de la Festa Major vilanovina i que guarneixen la Rambla Principal durant les festes, així com les alfàbregues que es pengen dels fanals i que molts dels balls porten al llarg de la cercavila.

A l’escena de les Mulasses veiem la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú, amb el seu característic mosaic del terra i la façana de l’Ajuntament, així com tots els personatges vestits de blanc, tal com fem els vilanovins i vilanovines durant la Festa Major. En aquesta escena veiem també com un nen li dóna el seu xumet a la Mulassa, una altra de les tradicions més entranyables de la nostra festa.

La penúltima escena del conte ens mostra la cercavila a la Rambla Principal en plena activitat.

La darrera escena ens mostra com els diferents balls ja han passat per la casa de l’escriptor deixant el rastre de les carretilles al terra, mentre per la finestra veiem el fi de la festa amb el castell de focs del Vot del Poble que es llença cada any des de l’església dels patrons de la ciutat, la Mare de Déu de les Neus i Sant Antoni Abat. I el regal més preuat per a l’escriptor, la lluna en un cove, un altre element ple de simbolisme i significat pels vilanovins i vilanovines i que representa un dels elements de la ciutat.

I per acabar, destacar un altre element interessant del conte. Es tracta de l’escena on veiem la taula de l’escriptor en el seu moment d’inspiració i on es veuen, entre una boira que simbolitza el record o el pensament, alguns fragments de diferents balls i entremesos. Aquesta plana està dissenyada per a funcionar com un petit joc, on els nens i nenes puguin divertir-se reconèixent i anomenant els diferents balls i entremesos.

Escena-08-_-Gloria-Fort

Espero que gaudiu del conte tant com jo he gaudit il·lustrant-lo… i… per acabar, agrair als Pabordes la seva tasca i il·lusió per fer cada cop la Festa més gran, a la Susana Peix i la Montserrat Balada el seu bonic text i el seu entusiasme i a la Cesca del Cep i la Nansa la teva producció editorial i els seus consells… i també agraïr a tots aquells que amb paciència i afecte m’han donat un cop de mà en aquesta petita aventura!

VISCA LA FESTA MAJOR!


Coberta-petita-Gloria-Fort

Un conte de Festa Major (2015)
text_ Susana Peix i Montserrat Balada
il·lustracions_ Glòria Fort
edita_ Pabordes 2015 – Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
producció editorial_ El Cep i la Nansa edicions
forma_ Rústega – 24 pàgines – 20 x 24 cm
idioma_ català

One thought on “UN CONTE DE FESTA MAJOR _ conte

  1. Retroenllaç: Un conte de Festa Major | Va de llibres... by Susana Peix

Els comentaris estan tancats.