LA VELLA QUARESMA _ enrolla-t

Als Països Catalans, la Vella Quaresma és un personatge tradicional que representa la Quaresma en forma d’una vella arrugada i xaruga, que té set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma. Es vesteix com una pagesa mallorquina (coneguda com a Jaia Corema o Jaia Serrada) o com una vella catalana. A les mans hi duu o bé dos bacallans, o bé un bacallà i una graella o una cistella amb verdures.

Es diu que era l’encarregada de fer que els nens i nenes mengessin peix per Quaresma; se’ls amenaçava dient-los: “Si menges carn, sa Jaia Serrada vindrà i se t’endurà”.

Durant els dies de carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita; la vella Quaresma acaba guanyant i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes; els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, l’ordre i la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Només els diumenges es podia menjar peix.

En el folcklore popular han quedat cançons i poemes que fan referència a la Vella Quaresma i és un personatge viu en les festes i tradicions de diferents ciutats catalanes.

Amb aquest imprimible podeu realitzar aquest personatge amb els petits de casa o com a recurs didàctic per a treballar les Festes i tradicions catalanes a l’aula.

QUARESMA

Imprimir la plantilla en un full de paper tamany A-4. La plantilla està preparada per a cobrir un rotlle de paper de wc estàndar de 9,5 x 16 cm.

Comproveu que les mides son correctes pel vostre rotlle de paper i que la impressió es realitza al 100% d’escala.

Material_ 1 tub de paper de wc, adhesiu universal, cinta adhesiva i tisores.

00_Material-Quaresma

Retallar la plantilla en forma de rectangle, tenint en compte que el mocador de la Vella Quaresma ha de sobresortir lleugerament del tub i s’ha de retallar seguint el contorn.

01_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Retallar les 7 cames de la Vella Quaresma seguint el contorn.

02_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Posar cola a la part del darrera de la impressió o al tub de paper.

03_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Enganxar la plantilla al voltant del tub de paper.

04_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Posar un tros de cinta adhesiva a l’extrem superior de cada una de les cames.

05_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Enganxar les cames a l’interior de la part inferior del tub començant per la del centre per que quedin ben distribuides.

06_-Quaresma-_-Gloria-Fort

Cada setmana haurem de retirar una de les cames fins arribar a Pasqua, tal com mana la tradició… i penseu que no tot és pena durant aquestes setmanes i que ens queden els dolços bunyols de Quaresma!!

07_-Quaresma-_-Gloria-Fort

No et perdis els altres personatges del PROJECTE ENROLLA-T

I si no vols perdre’t ni un dels nous personatges, no oblidis subscriure’t per rebre directament al teu correu l’avís de cada publicació en glòria fort _ illustration & design

__

Nota_ Totes les imatges i dibuixos són originals i propietat de @ Glòria Fort i són només per ús personal. No podran ser utilitzades (en part o en la seva totalitat) amb finalitat comercial. T’agrairem que comparteixis l’enllaç d’aquesta pàgina amb els teus amics en lloc de compartir els seus continguts. Gràcies pel teu respecte.

Nota_ Todas las imágenes y dibujos son propiedad de @Glòria Fort y son sólo para uso personal. No podrán ser utilizados (en parte o en su totalidad) con fines comerciales. Te agradecemos que compartas el enlace de esta página con tus amigos en lugar de compartir sus contenidos. Gracias por tu respeto.

Please note_  All printables are copyright @Glòria Fort and are for personal use only. They may not be used (in part or in full) for commercial purposes, or distributed in soft or hard copy. By all means tell your friends – we encourage you to share the link to this page with your friends rather than sharing the file. Thanks for your respect.

One thought on “LA VELLA QUARESMA _ enrolla-t

  1. Retroenllaç: DIY La Vieja Cuaresma – Minibu

Els comentaris estan tancats.