HORN _ collaret

Collaret-HORN-Gloria-Fort

L’asta o banya és un dels materials més antics utilitzats com a adorn en collarets i ornaments personals i rituals. Les granadures i fornituras de banya, asta, os i fusta es remunten a l’origen dels temps. El collaret HORN, realitzat amb peces ovals polides d’asta natural, vol prendre l’aire primitiu i tribal dels seus orígens. L’asta es combina amb cuir i diferents peces d’or vell. La forma allargada del penjoll i el sistema d’enfilat de les diferents peces combinades amb la tira de cuir fan del conjunt una peça molt original i moderna. A més, podeu personalitzar el disseny utilitzant altres combinacions de colors o reemplaçar la tira de cuir per tela o cinta.

Material

Borla de cotó de 16 mm color cru

3 peces d’Oval d’asta de 26×22 mm color granat

2,25 m de Cuir marró 1,5 mm

3 Xafes de llautó de 4 mm de color or vell

1 Cèrcol pla llis amb un forat central

1 Tanca d’imant cilíndric amb forat de 3 mm de color or vell

4 Entrepeces rectangulars desiguals de zamak de color or vell

2 Entrepeces en forma de llavor de zamak color or vell

1 Anella ovalada de 8 mm de color or vell

Cola

Alicates pla

Punxó per foradar

Tira o retal de cuir

Retolador o pintura de color marró

Tisores

 

Muntatge

Talla una tira de cuir de 2,5 x 36 cm i 25 cm de cordó de cuir marró d’1,5 cm.

Enfila una xafa en un dels extrems del cordó, passa’l per l’interior del forat de l’anella ovalada i una altra vegada per l’interior de la xafa. Aixafa la xafa amb les alicates planes deixant l’extrem del cordó a l’interior de la xafa.

Realitza un forat amb el punxó a uns 5 mm d’un dels extrems de la tira de pell que hem tallat i un segon forat a uns 5 mm del primer.

Passa l’extrem del cordó de davant cap a enrere pel primer forat de la tira de pell i de darrere cap a davant pel segon forat. A continuació, enfila una entrepeça rectangular de zamak.

Desplaça l’entrepeça cap a l’anella plana per frunzir el plec de la tira de pell i realitza un nou forat amb el punxó just al final de l’entrepeça. Passa el cordó de davant cap a enrere per l’interior del forat, perfora un nou forat a uns 5 mm de l’anterior i passa el cordó de cuir de darrere cap a davant.

Enfila un oval d’asta i desplaça-ho cap amunt per formar un nou frunzit. Perfora un nou forat al final de l’oval i passa el cordó cap a enrere i fes un nou forat a uns 5 mm de l’anterior per passar el cordó cap a endavant.

Enfila de la mateixa forma la resta de les peces: 1 entrepeça rectangular, 1 oval d’asta, 1 entrepeça en forma de llavor, 1 oval d’asta, 1 entrepeça en forma de llavor i 1 entrepeça rectangular i realitza un nus simple després de l’última peça.

Enganxa l’extrem inferior de la tira doblegant-la cap a enrere i sobreposant-la fins a l’últim frunzit. Pressiona fins que quedi ben adherida.

Pinta amb un retolador o una mica de pintura diluïda la part inferior de la borla creant un suau degradat.

Deixa assecar la pintura i col·loca una anella en la part superior de la borla.

Enfila en el cordó de cuir una xafa, una entrepeça quadrada, una xafa i la borla. Torna a enfilar el cordó de cuir per la xafa, l’entrepeça i la xafa i aixafa les xafes amb les alicates procurant que quedi l’extrem del cordó ocult en el seu interior.

Talla 2 tires d’1 m. cadascuna de cordó de cuir i doblega-les en 4 parts iguals. Nua-les amb un nus d’alosa en la part superior de l’anella plana.

Posa cola a l’interior de la tanca d’imant cilíndric i introdueix els 4 cordons de cada grup en cada costat de la tanca. Pressiona lleugerament fins que quedin ben adherits per acabar el collaret.

Horn-process-_-Gloria-Fort

collaret-horn-2-gloria-fort