ESPAI TETA _ projecte

El projecte Espai Teta és una proposta sorgida de la voluntat de l’actual equip municipal de dotar als diferents actes de la ciutat un espai on els nadons puguin gaudir del joc i es donin les condicions correctes per a la criança i l’alletament.

Aquest projecte s’inaugura i es presenta a l’Espai Família, amb activitats per a infants, zones d’alletament i aparcament de cotxets; de la Fira de Novembre de 2019 a Vilanova i la Geltrú.

Una de les peculiaritats d’aquest projecte és el fet de ser un material “transportable” i fàcilment reproduïble en qualsevol altre espai de la ciutat, fàcil de muntar i, per tant, reciclable i adaptable a diferents ambients.

Per aquest projecte s’ha creat una marca identificativa amb un nom divertit i directe que pretén cridar l’atenció i posar l’accent a dir “les coses pel seu nom”, fent campanya de visibilització de la criança i l’alletament matern que sovint queda relegat a un racó amagat i poc agradable o és directament atacat i criticat.

Espai Teta juga amb una gràfica i un joc de paraules… les rodones simples i concèntriques ens donen un doble joc per a ser interpretats com un pit, per a l’espai de criança, o com una pilota, en el cas de l’espai de jocs.

         

Aquests dos espais tenen el nexe comú d’estar dirigits a nadons, però alhora són complementaris pel mateix nadó que utilitza primer un espai i després l’altre o per a germans o germanes del nadó que alleta i que esperen a la sala de jocs.

Una retolació, que també juga amb aquest doble concepte amb un joc de paraules: Jo m’ho passo teta i Jo vull teta, determina els espais que, amb un mobiliari molt simple de coixins, canviador i joguines, ofereixen tot el que la criança i el joc necessiten.

 

Per a crear un ambient acollidor i arrodonir aquest espai, s’ha partit de la idea de la “tendresa”.

S’han creat 6 il·lustracions de 50 x 50 cm sobre vinil que representen diferents animals amb la seva cria. Es tracta d’imatges on el color i les posicions reforcen la idea d’intimitat i afecte. Els animals permeten no fer diferenciacions de gènere i són sempre motiu d’interès per als més menuts.

   

  

    

La imatge principal, una mare alletant al nadó, d’ 1 x 1 m presideix l’espai i reivindica i reforça la idea de la criança i el seu paper fonamental en les relacions afectives entre mare i nadó.

Els colors utilitzats són alegres, però amb una paleta elaborada, suau i restringida, on els elements vegetals ens reforcen la idea que es tracta de quelcom “natural”, present a totes les especies i necessari per a la reproducció i la supervivència de les espècies.

Un projecte preciós, proposat i portat a terme per l’equip de Promoció Económica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.