ELS GEGANTS DE LA BARCELONETA _ conte i gegantons

La il·lustració del text de la història del conte Els gegants de la Barceloneta ha estat un encàrrec dels Geganters de la Barceloneta per a commemorar el 25è aniversari  dels seus gegants, en Pep “Barceló” i de Maria “la Néta”.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-01

Aquesta bonica història va ser  escrita originàriament per Òscar Bech, escriptor i periodista, per l’acte de presentació dels gegants, ara fa just 25 anys. Ell va crear una fantàstica i alhora molt ben documentada narració que explica la procedència dels gegants i quina va ser la seva història… tal com diu el conte, l’autèntica història d’en Pep Barceló i Maria la Néta, els dos gegants que viuen a la Barceloneta.

A partir d’aquest text original, Cesca Mestres ha fet una magnífica adaptació per a convertir aquest relat en un conte adequat al públic infantil, essent sempre molt respectuosa i guardant l’essència del text original. Cal remarcar també el gran ajut en l’assessorament de Carme Tomàs, gestora de la Casa dels Entremesos de Barcelona i gegantera de la Barceloneta i la magnífica producció editorial de El Cep i la Nansa edicions.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-11

Il·lustrar un conte sempre és un nou repte que s’afronta amb il·lusió i que ens ajuda a descobrir i a aprendre…

Jo he descobert els gegants de la Barceloneta i he après moltes coses sobre ells i sobre aquest meravellós barri… i des del primer moment que em van proposar el projecte vaig quedar enamorada dels protagonistes, els gegants i de la seva història.

Amb les il·lustracions he intentat completar i acompanyar el text en tot moment. Un text ric en detalls d’espais i esdeveniments del barri al llarg de la història.

Quan vaig llegir el text per primer cop em vaig adonar de seguida de dues coses molt importants… que era un text molt documentat i amb moltes referències històriques i que era un relat on el mar tenia un protagonisme destacat.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-07

La història arrenca en el moment en què el gegant del Pi i el Gegant de la Ciutat lluiten a la plaça dels Peixos en temps de Cristòfol Colom i la narració va avançant en el temps passant per diferents moments històrics. Per aquesta raó vaig decidir donar al conte un aire de document antic… de llibre amb textura de pergamí, com si es tractés d’un volum valuós on s’explica un fet històric i rellevant.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-02

D’altra banda, l’aire mariner pren protagonisme amb l’ús predominant dels colors blaus, del mar i l’ocre de la sorra, així com la presència del mar en moltes de les escenes del conte i fins i tot la utilització de la representació d’una carta nàutica antiga.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-03

D’altra banda, també volia que la gent de la Barceloneta sentís el conte com a molt propi i vaig voler ser molt rigorosa en la representació d’elements i espais que apareixien al relat, així com en el vestuari i altres elements de la festa: l’Ictíneo, el submarí de Monturiol, el port antic de la Barcelona, la plaça Barceloneta, la plaça dels Peixos, Palau del Mar o la torre del rellotge pel que fa a espais i monuments o el vestuari dels geganters i els gegantons Ganxut i Ramonet que acompanyen als gegants en les seves cercaviles.

els-gegants-de-la-barceloneta-conte-08

Als geganters de la Barceloneta no els va faltar cap detall per a celebrar el 25é aniversari dels seus gegants, en Pep Barceló i Maria “la Néta”… conte, samarretes noves pels geganters i geganteres, roller, punts de llibre…. i fins i tot cava especial per a l’ocasió!!!

samarretes-geganters

collaret-gegants-barceloneta

punt-de-llibre-barceloneta

samarreta-i-cava-geganters

Per celebrar els 30 anys l’associació de Geganters, grallers i bestiari de la Barceloneta va decidir crear uns gegantons per que els poguessin ballar els més petitons de la colla. Així van nèixer  els gegantons d’en Pere i La Carmeta i que es van presentar el 3 d’octubre de 2021.

Els gegantons van ser construits per Alexandre Jodar en l’estructura i la Carme Martí va ser l’encarregada de la confecció del vestuari basant-se en els meus dibuixos del conte.

Moltes gràcies a l’associació de Geganters, grallers i bestiari de la Barceloneta i a la Carme Tomàs per aquest honor.

Us deixo algunes fotos de la presentació i bateig dels gegantons Pere i Carme a la Barceloneta.

Visca els gegantons de la Barceloneta! ❤️


RessenyesSi vols pots veure el vídeo de la notícia del conte en aquest enllaç  imgres


coberta-barceloneta-petita

       
Els gegants de la Barceloneta (2016)
text original_ Òscar Bech
adaptació del text_ Cesca Mestres
il·lustracions_ Glòria Fort
edita_ Geganters de la Barceloneta
producció editorial_ El Cep i la Nansa edicions
forma_ Rústega – 24 pàgines – 20 x 24 cm
idioma_ català