PROJECTE TRENrolla-T_ Museu del Ferrocarril de Catalunya

Del projecte Enrolla-T ha sorgit un nou repte que ha arribat de la mà del Museu del Ferrocarril Catalunya, amb la col·laboració de Renfe-sncf. Es tracta del projecte TRENrolla-T i que consisteix en la creació de tot un seguit de material pedagógic que segueix el mateix esperit i filosofia de reciclatge i joc d’Enrolla-T, però que incorpora, a més, una tasca pedagògica de difusió entorn al món dels trens i els seus protagonistes.

D’aquesta manera s’inicia una nova col·lecció creada conjuntament amb el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú  i que aquest incorpora a les seves múltiples tasques de difusió dins el museu per a donar a conèixer i difondre la passió pels trens.

La col·lecció va incorporant nous models i personatges i aquests retallables estan acompanyats dels seus tutorials pas a pas i de les corresponents fitxes amb la informació sobre el tren o personatge de l’activitat, així com la indicació del seu grau de dificultat.

 

El fogoner

És el primer personatge de la col·lecció i té un grau de dificultat baix, molt adequat per a principians. Requereix poc material i un temps estimat d’uns 30′ com a màxim per a la seva realització.

Qui és i que fa un FOGONER

Als inicis dels trens, com a responsables de la màquina de vapor, hi anaven el maquinista i el fogoner. El fogoner era l’ajudant del maquinista, i la seva feina era alimentar el foc de la caldera amb carbó i llenya. Altres de les seves feines eren observar els senyals de la via i controlar el fre del tènder, especialment en els punts més perillosos com a pendents pronunciades, tan baixades com pujades. Era també auxiliar en la neteja i el greixatge de la locomotora.

A vegades, per disminuir el treball del maquinista els fogoners podien conduir la locomotora en les maniobres d’estació, així podien suplir-lo en cas necessari i es preparaven per ascendir algun dia a la categoria de maquinista.

Material_ Per a realitzar aquesta activitat necessitaràs: Paper A4, tisores, cola i un rotlle de paper.

Trobaràs tot el tutorial pas a pas i l’enllaç per a descarregar la plantilla en aquest enllaç: el FOGONER

La locomotora de vapor MATARÓ

La locomotora Mataró, popularment coneguda com La Mataró, és l’única rèplica que existeix de la primera màquina de tren que va circular per la península Ibèrica, concretament realitzant el trajecte entre Barcelona i Mataró, el 28 d’octubre de 1848. És un dels elements clau del Museu i de la història contemporània del nostre país.

Darrere de la màquina se situa el tènder, que és un vagó especial remolcat per la locomotora on es porta el combustible necessari per al seu funcionament: aigua, carbó i fusta.

 

Material_ Per a realitzar aquesta activitat necessitaràs: 3 cartolines A4, tisores, cola i 2 rotlles de paper.

Trobaràs tot el tutorial pas a pas i l’enllaç per a descarregar la plantilla en aquest enllaç: la MATARÓ

El tren S-100

El S-100 és la primera sèrie de trens elèctrics d’alta velocitat de Renfe, anomenats AVE (Alta Velocitat Espanyola). Està format per dos caps tractors i 8 remolcs articulats 8 cotxes de viatgers (5 cotxes Turista, 2 cotxes Preferent i 1 cotxe-bar).

Aquest tren pot superar els 320 km/h i poden portar 347 passatgers.

Opera en els trajectes internacionals:

  • Barcelona-Lyon
  • Madrid/Barcelona-Marsella

Material_ Per a realitzar aquesta activitat necessitaràs:

– 2 tubs de paper reciclat

– Cinta adhesiva

– Cola (millor de secat ràpid)

– Tisores

– 2 cartolines mida A4 per imprimir el retallable

Trobaràs tot el tutorial pas a pas i l’enllaç per a descarregar la plantilla en aquest enllaç:  S-100

 

El tren EURODÚPLEX

L’Eurodúplex és un tren d’alta velocitat de 2 pisos, amb 509 places en 8 cotxes de viatgers (4 cotxes Turista, 3 cotxes Preferent i 1 cotxe-bar) i que arriba a circular a una velocitat de més de 320 km/h.

L’accés es realitza per les portes de la part baixa i cada composició té un compartiment per a l’accés de persones amb mobilitat reduïda.

El seu pes és de 424 tones, mesura 200,19 m i cada tren es compon de 2 caps tractors i 8 remolcs de dos pisos.

Opera en els trajectes internacionals:

  • Barcelona-París
  • Barcelona-Toulouse

Material_ Per a realitzar aquesta activitat necessitaràs:

– 2 tubs de paper reciclat

– Cinta adhesiva

– Cola (millor de secat ràpid)

– Tisores

– 2 cartolines mida A4 per imprimir el retallable

Trobaràs tot el tutorial pas a pas i l’enllaç per a descarregar la plantilla en aquest enllaç: EURODÚPLEX

__

Nota_ Totes les imatges i dibuixos són originals i propietat de @ Glòria Fort. No podran ser utilitzades (en part o en la seva totalitat) amb finalitat comercial i tenen els drets d’ús cedits al Museu del Ferrocarril de Catalunya. Gràcies pel teu respecte.

Nota_ Todas las imágenes y dibujos son propiedad de @Glòria Fort. No podrán ser utilizados (en parte o en su totalidad) con fines comerciales y tienen los derechos de uso cedidos al Museu del Ferrocarril de Catalunya. Gracias por tu respeto.

Please note_  All printables are copyright @Glòria Fort. They may not be used (in part or in full) for commercial purposes, or distributed in soft or hard copy. Thanks for your respect.

SaveSave

SaveSave

SaveSave